Πλήθος επιστημονικών άρθρων και εργασιών έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το φαινόμενο της "γυάλινης οροφής" και της υποεκπροσώπησης των γυναικών στις θέσεις στελεχών. Οι περισσότερες έρευνες προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά έχουν γίνει και κάποιες στον χώρο της εκπαίδευσης. Απόρροια των συμπερασμάτων περί των γυναικών ως "λιγότερο εκπροσωπούμενου φύλου" ήταν η θέσπιση διαφόρων θετικών μέτρων προκειμένου να υπάρχει ισάριθμη παρουσία των δύο φύλων σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, στον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να μιλάμε για υποεκπροσώπηση του γυναικείου φύλου. Και, ενώ έχουν γίνει κάποιες έρευνες για τις γυναίκες σε θέσεις στελεχών εκπαίδευσης, αυτές -από όσο γνωρίζουμε- δεν μετρούν τις υποψηφιότητες ώστε να εξάγονται συμπεράσματα για το αν πράγματι τίθενται φραγμοί στην υπηρεσιακή εξέλιξη των γυναικών έναντι των ανδρών λόγω φύλου. Επιπλέον, κάποια από τα μέτρα για την ίση μεταχείριση και εκπροσώπηση των γυναικών (όπως η προσμέτρηση πλασματικών χρόνων που συνδέονται με την κύηση και την ανατροφή τέκνων ως χρόνου διδακτικής εμπειρίας) τελικά λειτουργούν εις βάρος της αξιοκρατίας και της υπηρεσιακής εξέλιξης των γυναικών με αυξημένα προσόντα, αλλά χωρίς τέκνα.
Με αφετηρία αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε μια καταγραφή των ποσοστών εκπροσώπησης των δύο φύλων στους υποψήφιους της πιο πρόσφατης διαδικασίας επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, η οποία αφορούσε τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου. Τα στοιχεία αφορούν τόσο τα ποσοστά των υποψηφίων όσο και τα ποσοστά των επιλεγέντων Σ.Ε.Ε., ώστε να μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με το αν υπάρχει αντιστροφή των ποσοστών εκπροσώπησης κατά τη διαδικασία επιλογής. Στον σύνδεσμο που ακολουθεί υπάρχουν τα στοιχεία συγκεντρωτικά και ανά περιφέρεια.
https://drive.google.com/file/d/1xfCkXpjtxMJMARXMRrifbcxdxzelDNEC/view?usp=sharing
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα στις θέσεις Σ.Ε.Ε., συνεπώς η υποεκπροσώπησή τους είναι μύθος και οποιοδήποτε ευνοϊκό μέτρο στη μοριοδότηση των γυναικών αποτελεί διάκριση λόγω φύλου έναντι των ανδρών (Ν. 3896/2010, αρθρο 18).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου